Kleine held Bas (12)

DOET ARMOEDE EEN TOONTJE LAGER ZINGEN

Bas is een bassist met een missie: het armoedemonster een toontje lager laten zingen. Hij is nog wat klein van gestalte, maar des te groter van hart. Want al is hij nog maar twaalf, hij kent z’n wereld. Zélfs de vierde. Dat 1 op 5 kinderen in armoede leeft, kreeg hij dan ook al van boven de doopvont mee.

Omdat grote broer Stef al genoeg speelgoed en cadeautjes in huis bracht, steunden zijn ouders het Welzijnszorg Kinderfonds met het pampergeld. Een mooier geschenk dan hun tweede zoon, konden ze zich toch niet bedenken. Zo werd er meteen ook een kleine pantoffelheld geboren. Eentje die op kousenvoeten meestreed tegen gemiste verjaardagsfeestjes, schoolreizen, zomerkampen en kansen. 

De acties die Bas sindsdien in gang zette zijn amper bij te benen. De straat blijft zijn favoriete speelterrein. ‘In de lagere school ging het vaak over Robby en zijn vrienden, in de boekjes van Welzijnszorg,’ vertelt Bas. ‘Robby moet vaak op z’n broertje passen en gaat nooit op reis. Hij is vaker ziek en heeft astma door de vochtige muren thuis.’

Volgens mama zijn er vele kindjes in ons land die leven zoals Robby. 
Daarom wilde ik graag iets extra doen voor mensen in armoede in onze buurt.

Dat Bas geen zittenblijver is, mag je gerust een understatement noemen. ‘De Lage Dorpel in Wijnegem is een Welzijnsschakel, tweedehandswinkeltje en een open huis dat mensen samenbrengt. Ik wilde hen helpen en begon te trainen voor de short run van de Ten Miles. Vriendjes en familie konden me 5 kilometer lang sponsoren. De tofste manier om iemand anders vooruit te helpen!’ Op 30 april deed Bas z’n vormsel. De helft van de centjes ging bij het sponsorgeld, de andere helft naar een nieuwe basgitaar.

Rock on!