Appèl, de tweede thuis binnen Pieter Simenon

Appèl is de ondersteunende module van Jongerenwerking Pieter Simenon. APPèL concentreert zich op het opvangen van jongeren die om diverse redenen uitvallen op school. We bieden een individueel traject op maat van de jongere en gebaseerd op zijn of haar krachten en werkpunten.

Wij gaan ervan uit dat mensen al doende bij zichzelf en bij hun omgeving stilstaan. Jezelf én de ander tegen komen lukt het best terwijl je samen werkt, sport, muziek maakt, kookt, knutselt, een bezoek brengt aan…

We hebben een intern luik, op een vaste locatie, waar de nadruk ligt op samenleven, onder  permanente begeleiding. De dag begint in het interne stuk altijd met de volgende twee vragen: “hoe is het met je?” en “wat wil je doen vandaag?” In ons externe luik werken we samen met project- en stageplaatsen waar de nadruk ligt op samenleven en samenwerken in de maatschappij. Dit kan met of zonder overnachting. Er is een begeleider die het traject begeleidt en ook regelmatig meewerkt. Soms is een mengvorm van beide aangewezen.

Wij richten ons tot alle jongens en meisjes van 14 tot 18 jaar die extra ondersteuning nodig hebben in een traject binnen integrale jeugdhulp omdat ze vastlopen of afhaken op school.

“Ik zat in de knoop met mezelf, waardoor school moeilijk ging, praktisch onmogelijk. Na veel proberen en gesprekken met school én mijn ouders, ben ik hier terecht gekomen … 
Op school voelde ik mij ‘dat zwaarlijvige meisje zonder talent’, zonder ook maar iets speciaals. In Appèl heb ik mezelf leren kennen op verschillende gebieden. Nu ben ik niet meer ‘dat meisje’.  Hier ben ik Valeria, en iedereen vindt dat oké, ik vind dat oké. Ik voel me terug goed en ben niet meer bang om uit mijn bed te stappen. Ik weet wat ik kan en wat haalbaar is, en daar helpen de begeleiders mij ook bij.
​Na de paasvakantie ben ik van plan weer naar school te gaan.”