Armoede is een verhaal van 1 op 7. 
Samen kunnen we er iets aan doen.

U bent hier

Ieder kind verdient gelijke kansen

Uit elk kind het allerbeste halen moet de doelstelling zijn van het gehele onderwijs. In de praktijk loopt het echter vaak anders. Kinderen uit gezinnen in armoede hebben meer kans op slechtere schoolresultaten, op zittenblijven, op schoolmoeheid. Dat moet anders! Samen gaan we voor gelijke kansen voor ieder kind.

Maar hoe? We vroegen mensen naar hun ideeën. We kregen meer dan 300 berichten, verzamelden ze in een groot schrift en overhandigde het aan onze Minister van Onderwijs. 

Lees de berichten

Gelijke kansen voor iedereen, voor ieder kind op school!
Paula uit Diest
Gelijke kansen voor iedereen! Ook op school
Yamina uit Harelbeke
Beste Minister,
Kansarmoede is vaak ontzettend schrijnend.
Wat ik vaak merk is dat de middelen er in sommige gevallen wel zijn, maar dat niet iedereen zijn weg vind naar de juiste dienstverlening.
Zou het niet mogelijk zijn om in te zetten op meer brugpersonen die die drempel lager maken?
Alex uit Brugge

Op 15 januari 2019 brachten we alle boodschappen in één groot schrift naar de Minister van Onderwijs. Deel gerust op FBTwitter  of schrijf een post met #samentegenarmoede.

De Vlaamse Minister Hilde Crevits reageert:

“Welzijnszorg/Samen tegen Armoede raakt hier een terecht punt aan. Elk kind, elke jongere die een hindernis ondervindt door armoede is er één teveel. De drie aanbevelingen die ze doen, zijn ook net de speerpunten van het Vlaams onderwijsbeleid. Met het project Samen tegen onbetaalde Schoolfacturen wordt dit ook in de praktijk gebracht, én met succes. Eind november was er een evaluatie van de eerste 45 scholen die hieraan hebben deelgenomen. De scholen zijn heel positief en we zien ook echt een verandering op het terrein. Zo zorgt het voor kostenbeheersing en armoedevaardig personeel. Dit schooljaar zijn er nog eens 45 scholen aan de slag gegaan. Daarnaast hervormen we  de lerarenopleiding waar extra aandacht is voor het omgaan met armoede. Met het project ‘Kleine kinderen Grote kansen’ worden toekomstige leraren meer bewust gemaakt van armoede in het onderwijs en krijgen ze de hefbomen in handen om er mee te leren omgaan. Ook  het automatisch toekennen van de school- en studietoelage is een belangrijke stap vooruit. Ook de komende jaren blijft er nog werk aan de winkel.”