Startmoment Oost-Vlaanderen 10/10/2018

10|10|2018 - 18:30

Onze kinderen en jongeren zijn onze toekomst. Zij maken de wereld van morgen, zij moeten kunnen dromen, leren en groeien. Ze starten niet met een wit blad. De context waarin kinderen en jongeren opgroeien is sterk verschillend. Elke leerling heeft z’n eigen context. Kansrijk en kansarm komen samen terecht op de schoolbanken. Uit elk kind het allerbeste halen moet de doelstelling zijn van het onderwijs. De realiteit is echter anders. Kinderen uit gezinnen in armoede hebben meer kans op slechtere schoolresultaten, op zittenblijven, op schoolmoeheid. Hebben ze minder talent? Of moeten ze veel meer afstand afleggen dan kinderen in de binnenbaan?

Programma

18u30: Onthaal en infomarkt

Het onthaal biedt informatie en animatie. Je kan er rondneuzen, informatie en ideeën opdoen over onze campagne, mogelijkheden verkennen om lokaal aan de slag te gaan en met verschillende spelers samen te werken. Ook het uitgebreid aanbod van campagnematerialen kan je inkijken en bestellen.

19u30: Podiumprogramma

We stellen onze nieuwe campagne aan je voor. Samen Tegen Armoede wil je prikkelen om zelf aan de slag te gaan en samen met ons tegen armoede te strijden. Hoe kan jij het verschil maken?

20u00: Infosessies

We gaan dieper in op de inhoud van de campagne op jouw maat. Onze medewerkers en vrijwilligers belichten verschillende aspecten. Meer info onderaan op deze pagina.

20u45: Praktijksessies

Aan de hand van goede voorbeelden dagen we je uit om mee te denken over hoe jij Samen Tegen Armoede levendig kan maken. Waar ga jij mee aan de slag? Meer info onderaan op deze pagina.

21u30: Receptie

We sluiten de avond af bij een glaasje. Tijdens de receptie kan je bij onze medewerkers terecht met jouw vragen.

Materiaal bestellen kan hier.
Vooraf inschrijven kan niet meer. Je kan nog ter plekke inschrijven. Welkom.

Overzicht infosessies

 1. Waar ligt die buitenbaan in je gemeente?  
  Hoe kan je als armoedeorganisatie of Welzijnsschakel werken aan een goed beleid voor jongeren in de gemeente en op school? En wat is precies een goed beleid?
 2. Samen Tegen Armoede: elke actie telt, doe jij ook mee? 
  Hoe overtuig je vrijwilligers, collega’s, vrienden… van het belang van Samen Tegen Armoede? Wat kan je met je vereniging, school, hobbyclub, etc. doen om mensen in armoede  te helpen? Maak kennis met ons aanbod en ontdek hoe jij kan sensibiliseren.
 3. Lager onderwijs: Samen Tegen Armoede op school en in de klas. 
  Kom en maak op een speelse, belevende manier kennis met de Robby materiaal.. Vertrek van het leuke, spannende verhaal van Robby en zijn vriendjes en breng zo de campagne op kindermaat in je klas. Kinderen die in armoede leven of met uitsluiting te maken krijgen, kunnen zich herkennen in het verhaal van Robby. Kinderen die niet in armoede leven, zullen hun kijk op de wereld verruimen.
 4. Secundair onderwijs: jongeren doen aan Samen Tegen Armoede. 
  Wil je armoede als thema bespreekbaar maken bij jongeren? Dan kan je zeker aan de slag met onze nieuwe materialen. Maak kennis met Pola!
 5. Samen Tegen Armoede vanuit kerk en inspiratie  
  Horen, zien en beleven. Laat je onderdompelen in de verschillende materialen voor bezinning en inspiratie. We zetten je concreet op weg en geven vooral veel goesting. 
 6. Een eerlijke kans voor kinderen in kansarmoede 

  Weg met de clichés over kinderen in kansarmoede in de lagere school. Albert Janssens, auteur van ‘een eerlijke kans’, vertelt vanuit zijn praktijkervaring. Zijn kinderen die in kansarmoede opgroeien per definitie kansarme leerlingen? Aansluitend wordt er in de praktijksessie 3 verder in gesprek gegaan. 

Overzicht praktijksessies

 1. Een bijzondere samenwerking tussen Brugfigurenwerking Eeklo, Wijkcentrum De Kring en de scholen in Eeklo 
  De scholen in Eeklo en Wijkcentrum De Kring slaan de handen in elkaar. Ze startten een project op om de brug te leggen tussen school en gezin. Daarbij werken ze anders dan andere brugfigurenwerkingen. Zij focussen niet alléén op het onderwijs maar zetten in op alle grondrechten. Uitwisseling met ervaringsdeskundigen.
 2. Uilenspel 
  Via buurtsolidariteit ondersteunt Uilenspel vzw de ontwikkelingskansen van kinderen en ouders uit kansarme gezinnen. Vanuit het principe van speels leren wordt er gewerkt aan de schoolse vaardigheden en motivatie van het kind. De ouders worden zoveel mogelijk bij de begeleiding betrokken en versterkt in hun pedagogisch handelen. Daarnaast hebben ze een ondersteuningsaanbod voor de vrijwilligers en de gezinnen.
 3. Een eerlijke kans voor kinderen in kansarmoede (vervolg op infosessie 8)

  In de infosessie vertelt Albert Janssens, auteur van ‘een eerlijke kans’, vanuit zijn praktijkervaring. Zijn kinderen die in kansarmoede opgroeien per definitie kansarme leerlingen? In deze aansluitende praktijksessie wordt er verder in gesprek gegaan. 

 4. Samen Tegen Onbetaalde Schoolfacturen
   70% van de Vlaamse scholen kampt met onbetaalde schoolfacturen. Meer en meer ouders kunnen ze niet betalen. Hoe ga je als school hiermee om? Waarom is een kosten – en armoedebeleid op school belangrijk? Welke aspecten spelen een rol? Miet en Marie , projectmedewerkers van het project samen tegen onbetaalde schoolfacturen delen hun ervaringen en geven tips en tricks.

 5. Ieders stem telt  
  Stap binnen in het doolhof. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen lanceert Ieders Stem Telt een online spel dat spelers in de schoenen van een persoon in armoede zet. In het spel moet je keuzes maken om uit armoede te geraken. Al snel blijkt dat dit iet vanzelfsprekend is. Betaal ik de elektriciteitsfactuur of geef ik mijn laatste centen aan de schoolrekening? Ga ik naar de tandarts of besteed ik dat geld aan inkopen? Je komt ook te weten wat jouw lokale partijen denken over problemen bij mensen in armoede. Neem je smartphone mee en speel dit interactieve spel. Ga in gesprek met de armoede-ambassadeurs
 6. Walk with me, walk with us   
  Vrouwen serviceclub Zonta (area 05) organiseerde op 30 september een groot wandelevenement ten voordele van Samen Tegen Armoede. Onder de slogan ‘Walk with me, walk with us’ wandelden ze samen met mensen in armoede. Hoe organiseer je je eigen evenement? Op welke manier kan Samen Tegen Armoede je hierbij ondersteunen?