Startmoment Limburg 2018

10|10|2018 - 18:30

Onze kinderen en jongeren zijn onze toekomst. Zij maken de wereld van morgen, zij moeten kunnen dromen, leren en groeien. Ze starten niet met een wit blad. De context waarin kinderen en jongeren opgroeien is sterk verschillend. Elke leerling heeft z’n eigen context. Kansrijk en kansarm komen samen terecht op de schoolbanken. Uit elk kind het allerbeste halen moet de doelstelling zijn van het onderwijs. De realiteit is echter anders. Kinderen uit gezinnen in armoede hebben meer kans op slechtere schoolresultaten, op zittenblijven, op schoolmoeheid. Hebben ze minder talent? Of moeten ze veel meer afstand afleggen dan kinderen in de binnenbaan?

Programma

18u30: Onthaal en infomarkt

Het onthaal biedt informatie en animatie. Je kan er rondneuzen, informatie en ideeën opdoen over onze campagne, mogelijkheden verkennen om lokaal aan de slag te gaan en met verschillende spelers samen te werken. Ook het uitgebreid aanbod van campagnematerialen kan je inkijken en bestellen.

19u30: Podiumprogramma

We stellen onze nieuwe campagne aan je voor. Samen Tegen Armoede wil je prikkelen om zelf aan de slag te gaan en samen met ons tegen armoede te strijden. Hoe kan jij het verschil maken?

20u00: Infosessies

We gaan dieper in op de inhoud van de campagne op jouw maat. Onze medewerkers en vrijwilligers belichten verschillende aspecten. Meer info verder op deze pagina.

20u45: Praktijksessies

Aan de hand van goede voorbeelden dagen we je uit om mee te denken over hoe jij Samen Tegen Armoede levendig kan maken. Waar ga jij mee aan de slag? Meer info verder op deze pagina. 

21u30: Receptie

We sluiten de avond af bij een glaasje. Tijdens de receptie kan je bij onze medewerkers terecht met jouw vragen.

Materiaal bestellen kan hier.
Vooraf inschrijven kan niet meer. Je kan nog ter plekke inschrijven. Welkom.

Overzicht infosessies

 1. 1 op 5 loopt school in de buitenbaan.  
  Kinderen uit gezinnen in armoede hebben meer kans op slechtere schoolresultaten, op zittenblijven, op schoolmoeheid. Hebben ze minder talent? Of moeten ze veel meer afstand leggen dan kinderen in de binnenbaan? Maak kennis met het campagnedossier.
 2. Waar ligt die buitenbaan in je gemeente?  
  Hoe kan je als armoedeorganisatie of Welzijnsschakel werken aan een goed beleid voor jongeren in de gemeente en op school? En wat is precies een goed beleid?
 3. Samen Tegen Armoede: elke actie telt, doe jij ook mee? 
  Hoe overtuig je vrijwilligers, collega’s, vrienden… van het belang van Samen Tegen Armoede? Wat kan je met je vereniging, school, hobbyclub, etc. doen om mensen in armoede te helpen? Maak kennis met ons aanbod en ontdek hoe jij kan sensibiliseren.
 4. Lager onderwijs: Samen Tegen Armoede op school en in de klas. 
  Kom en maak op een speelse, belevende manier kennis met de Robby materiaal.. Vertrek van het leuke, spannende verhaal van Robby en zijn vriendjes en breng zo de campagne op kindermaat in je klas. Kinderen die in armoede leven of met uitsluiting te maken krijgen, kunnen zich herkennen in het verhaal van Robby. Kinderen die niet in armoede leven, zullen hun kijk op de wereld verruimen.
 5. Secundair onderwijs: jongeren doen aan Samen Tegen Armoede. 
  Wil je armoede als thema bespreekbaar maken bij jongeren? Dan kan je zeker aan de slag met onze nieuwe materialen. Maak kennis met Pola!
 6. Samen Tegen Armoede vanuit kerk en inspiratie  
  Horen, zien en beleven. Laat je onderdompelen in de verschillende materialen voor bezinning en inspiratie. We zetten je concreet op weg en geven vooral veel goesting. 
 7. Campagnefilm “1 op 5 loopt school in de buitenbaan”
  Maak kennis met de campagnefilm en verwerkingsmodellen om in jouw groep aan de slag te gaan.

Overzicht praktijksessies 

Lange praktijksessies (45 min.)

 1. Analyse van een aantal cases rond onderwijs en gelijke kansen. 
  Expert in armoede en uitsluiting Goedroen Juchtmans analyseert samen met ons een aantal cases rond onderwijs en gelijke kansen. We gaan dieper in op achterstellingsfactoren en strategieën om deze te overwinnen. We bekijken wat we zelf kunnen doen om leerlingen meer kansen te geven.
 2. Ieders stem telt
  In Limburg slaat RIMO Limburg samen met een 25-tal organisaties, waaronder Welzijnszorg, de handen in elkaar om het project ’Ieders stem telt’ vorm te geven. Samen schuiven we beleidsprioriteiten naar voor die we op de politieke agenda willen van de komende legislatuur. Lokale besturen hebben immers belangrijke sleutels in handen voor verbeteringen in het dagelijkse leven van mensen en gezinnen die kampen met achterstelling en uitsluiting. Het thema onderwijs komt uitgebreid aan bod.
 3. Een kostenbeleid op school: hoe doe je dat?
  Het project Samen Tegen Onbetaalde Schoolfacturen ondersteunt secundaire scholen in hun zoektocht naar een kostenbewust beleid, oplossingen voor onbetaalde schoolfacturen en samenwerkingsmogelijkheden. In deze workshop krijg je heel wat praktische tips om zelf mee aan de slag te gaan.

Korte praktijksessies (2 x 20 min.)

 1. Het Berenhuis
  Het Berenhuis lijkt een eenvoudig hoekhuis in Heusden-Zolder. Achter de deur gaat echter een wereld van fantasie en boeiende verhalen schuil! In Het Berenhuis worden kleuters en jonge kinderen geprikkeld om spontaan te vertellen aan de hand van de kunstwerken die op de gekste plaatsen ophangen. De ontmoetingstaal is Nederlands, maar kinderen die andere talen kunnen worden aangemoedigd om hun kennis te delen met de andere kinderen. Gerlinde neemt je mee in de wondere wereld van de Beren.        
 2. Kansarmoede in het onderwijs: 10 tips van ondernemende bewuste ouders uit Sint-Truiden
  In deze praktijksessie komen 10 thema’s aan bod, van huiswerk tot de inschrijving en het oudercontact. Telkens met praktische tips voor de school, maar ook voor kwetsbare ouders. Want bruggen slaan doe je van twee kanten! Een interessante praktijksessie voor leerkrachten uit het basis en secundair onderwijs én ouders.
 3. De ideale school voor iedereen, aan de slag met het oudercomité
  De school is voor een kind de eerste stap naar de grote wereld. Kwetsbare kinderen beseffen vaak niet dat hun thuissituatie ‘anders is’, totdat ze worden geconfronteerd met de school en leeftijdsgenootjes. Door meer oog en oor te hebben voor zaken die voor de meeste gezinnen heel vanzelfsprekend zijn, maar die juist in kwetsbare gezinnen ontbreken, kan ingezet worden op betere onderwijskansen. Evidenties in vraag stellen: een eenvoudig concept dat een grote impact kan hebben. Vormingplus begeleidt vormingen voor oudercomités om samen te zoeken naar manieren om maatschappelijk kwetsbare kinderen en hun ouders, meer kansen te geven.
 4. Een maximum factuur in het secundair onderwijs?
  BuSo Kids in Hasselt probeert dit jaar voor het eerst het idee van de maximumfactuur uit in hun school. Hun weg hier naar toe en voorzichtige eerste bevindingen hoor je in deze workshop.      
 5. Bezinningsmoment in de praktijk.
  Maak kennis met onze campagnebezinning “ik geloof in jou”. Tijdens dit bezinningsmoment maak je kennis met ons aanbod, maar sta je zelf ook stil bij armoede en onderwijs.      
 6. Hoe nieuwe vrijwilligers aantrekken voor jouw actie?
  Organiseer je acties of activiteiten voor Samen Tegen Armoede? Ontdek hier hoe je nieuwe vrijwilligers aantrekt.                   
 7. Ieders stem telt.
  In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen lanceren Samenlevingsopbouw en Ieders stem telt een online spel dat spelers in de schoenen van een persoon in armoede zet. In het spel moet je keuzes maken om uit de armoede te geraken, maar al snel blijkt dat niet vanzelfsprekend. Betaal ik de elektriciteitsfactuur of geef ik mijn laatste centen aan de schoolrekening? Ga ik naar de tandarts, of besteed ik dat geld aan inkopen? Je komt ook te weten wat jouw lokale partijen denken over problemen bij mensen in armoede. Neem je smartphone mee en speel dit interactieve spel.
 8. Soepercool
  Ben jij klaar voor het coolste groentespel ooit? Groenten zullen nooit nog saai zijn na vandaag! Een knapperig stads- of dorpsspel voor jong en oud. Op het einde van het spel staat er ineens een dampende ketel soep voor je neus. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Kom kennis maken met het spel.